Menu
77 kuhinjskih pokusa
Milan Sikirica
Cijena:
34,50 KM
Podsjećamo:
Kupovinom za 80 KM i više ostvarujete pravo na besplatnu dostavu
- Podatci o knjizi
- Opis
Autor/Autori
Milan Sikirica
Šifra:
061963
Izdavač:
Školska knjiga d.d., Zagreb
Uvez:
meki
Broj stranica:
192
Godina izdanja:
2014.
ISBN:
Format:
14 × 21
Želimo li biti uspješna zemlja s visokim životnim standardom, moramo mlade zainteresirati za znanost. Znanje je korisno, atraktivno, kreativno, njime se objašnjava svijet koji nas okružuje, ali i stvaraju novi proizvodi. Popularizacija znanosti prva je stuba prema razvoju gospodarstva i društva u cjelini.
Zbirka 77 kuhinjskih pokusa za djecu i mlade od 7 do 77 godina namijenjena je popularizaciji prirodnih znanosti te razvijanju kritičkog mišljenja i znanstvenog pogleda na svijet. Jednostavnim pokusima, koje svatko može izvesti priborom i “kemikalijama” dostupnim u vlastitoj kuhinji, potiču se prirođene stvaralačke i istraživačke sposobnosti djece, kao i odraslih. Iskustveno učenje, kako pojedinaca tako i manjih ili većih skupina, može i treba naći svoje mjesto.
Upravo ovih 77 kuhinjskih pokusa nudi ideje, u ozračju kuhinje, koje uz radost otkrivanja potiču na intenzivnije učenje i razmišljanje o svijetu koji nas okružuje. Osim jednostavnih uputa za izvođenje pokusa, zbirka je ilustrirana originalnim fotografijama i crtežima, a bogata likovna i grafička oprema neverbalnom komunikacijom nudi informacije te pridonosi lakšem razumijevanju sadržaja, memoriranju i bržem snalaženju. Iako su pokusi sami po sebi zabavni i atraktivni, važno je to što je svaki pokus popraćen jednostavnim i znanstveno utemeljenim objašnjenjem. Tako se svakome pruža prilika da ga znanost zaintrigira te ostvari mogućnost učenja, tj. stjecanja znanja na zabavan način.
Učenje je složen proces koji traje dugo. Sve što naučimo napamet, to ćemo i zaboraviti, ali ono što učinimo sami i sami zaključimo ostaje nam kao trajno uporabivo znanje. Izvođenjem jednostavnih pokusa razvijaju se i korisne radne navike i vještine: sposobnost eksperimentiranja, opažanja, opisivanja, uspoređivanja, razlikovanja, uočavanja promjena i donošenja zaključaka na temelju rezultata pokusa.
Djeca koja se u najranijoj dobi “zaljube” u znanost i istraživanje često će svoje školovanje nastaviti u području prirodnih ili tehničkih znanosti i matematike. Znanost nas uči znanstvenoj metodologiji i kritičkom razmišljanju. To je osobito važno za budući razvoj društva čije se gospodarstvo temelji na znanju, ali i za ovaj trenutak kad smo često izvrgnuti nekritičnom iznošenju pseudoznanstvenih tvrdnji i manipulaciji informacijama.
Iznositi znanstveno utemeljene činjenice danas je moralna obveza svih onih koji imaju priliku i privilegiju pružiti prave informacije “iz prve ruke” i izgraditi pozitivan stav prema znanosti. Autor ove zbirke pokusa upravo to i čini.
Zbirka 77 kuhinjskih pokusa za djecu i mlade od 7 do 77 godina namijenjena je popularizaciji prirodnih znanosti te razvijanju kritičkog mišljenja i znanstvenog pogleda na svijet. Jednostavnim pokusima, koje svatko može izvesti priborom i “kemikalijama” dostupnim u vlastitoj kuhinji, potiču se prirođene stvaralačke i istraživačke sposobnosti djece, kao i odraslih. Iskustveno učenje, kako pojedinaca tako i manjih ili većih skupina, može i treba naći svoje mjesto.
Upravo ovih 77 kuhinjskih pokusa nudi ideje, u ozračju kuhinje, koje uz radost otkrivanja potiču na intenzivnije učenje i razmišljanje o svijetu koji nas okružuje. Osim jednostavnih uputa za izvođenje pokusa, zbirka je ilustrirana originalnim fotografijama i crtežima, a bogata likovna i grafička oprema neverbalnom komunikacijom nudi informacije te pridonosi lakšem razumijevanju sadržaja, memoriranju i bržem snalaženju. Iako su pokusi sami po sebi zabavni i atraktivni, važno je to što je svaki pokus popraćen jednostavnim i znanstveno utemeljenim objašnjenjem. Tako se svakome pruža prilika da ga znanost zaintrigira te ostvari mogućnost učenja, tj. stjecanja znanja na zabavan način.
Učenje je složen proces koji traje dugo. Sve što naučimo napamet, to ćemo i zaboraviti, ali ono što učinimo sami i sami zaključimo ostaje nam kao trajno uporabivo znanje. Izvođenjem jednostavnih pokusa razvijaju se i korisne radne navike i vještine: sposobnost eksperimentiranja, opažanja, opisivanja, uspoređivanja, razlikovanja, uočavanja promjena i donošenja zaključaka na temelju rezultata pokusa.
Djeca koja se u najranijoj dobi “zaljube” u znanost i istraživanje često će svoje školovanje nastaviti u području prirodnih ili tehničkih znanosti i matematike. Znanost nas uči znanstvenoj metodologiji i kritičkom razmišljanju. To je osobito važno za budući razvoj društva čije se gospodarstvo temelji na znanju, ali i za ovaj trenutak kad smo često izvrgnuti nekritičnom iznošenju pseudoznanstvenih tvrdnji i manipulaciji informacijama.
Iznositi znanstveno utemeljene činjenice danas je moralna obveza svih onih koji imaju priliku i privilegiju pružiti prave informacije “iz prve ruke” i izgraditi pozitivan stav prema znanosti. Autor ove zbirke pokusa upravo to i čini.
KNJIŽARA MOSTAR:
Kralja Tomislava 1, Mostar
Tel: 036 446 545
Radno vrijeme:
Pon-pet od 8 do 20
Subota od 8 do 13
KNJIŽARA LJUBUŠKI:
IV brigade HVO Stjepana Radića 61,
Ljubuški
Tel: 039 832 867
Radno vrijeme:
Pon-pet od 7:30 do 15:30
Subota od 9 do 12